Återbrukat lyxhotell på Akademiska Stråket!

Under sommarhalvåret njuter både patienter och sjukhuspersonal av grönskan på Akademiska Stråket. Ann-Charlotte "Lotta" Nilsson jobbar som utemiljöansvarig på kontraktet och hon hoppas på att många fler ska trivas i området nu när det nya hotellet står färdigbyggt. 

1000 nybyggda rum av återbrukat material, i en grönskande miljö med närhet till bad och god mat – det erbjuds numera Hagastans fjärilar, bin, humlor.

Sedan tidigare har Lotta satt upp ett antal mindre insektsholkar på stråket men hon har nu tagit ytterligare ett steg för att bidra till en bättre miljö för våra insektsvänner. Bin, humlor, nyckelpigor och fjärilar hjälper bland annat till att pollinera växter och hålla bladlöss borta.

- I stan råder ofta brist på brist på mat, vatten och platser att bo på för de här viktiga insekterna. Jag har ett stort intresse för natur och växter och det känns bra att göra vad jag kan för att bidra till en bättre miljö, säger Lotta. 

Lotta har byggt hotellet själv med lite coachning från kontraktets snickare Tom Wikelid. 

- Jag har använt gamla lastpallar, takpappsrester, gamla tegelpannor som jag fått från min bror, kottar från mitt landställe, stammar från julgranar som vi hade på sjukhusområdet i vintras och papprullar från affischer som vi beställt. Det enda jag har köpt är hönsnätet som sitter där för att stoppa fåglar från att komma in och störa insekterna. 

Förutom hotellet har Lotta även sått ängsblommor och ställt ut ett fat med vatten i rabatten – för att hotellgästerna ska ha nära till mat och dryck. 

- Vi använder inga bekämpningsmedel i våra rabatter. I stället använder vi något som kallas nematoder, en mikroorganism som äter upp skadedjur som finns i jorden. Bladlöss får vi spola av med vatten. Sen hoppas vi på att många insekter som äter bladlöss kommer att flytta in på Karolina Plaza, avslutar Lotta.