Cirkulära engångsförkläden

Två avdelningar på sjukhuset deltar nu i ett pilotprojekt där man testar en ny typ av skyddsförkläden som går i ett cirkulärt flöde. Cirkulära förkläden minskar koldioxidutsläppen med hela 80 % jämfört med vanliga engångsförkläden. Coor deltar i projektet och ser till att förklädena kommer till och från avdelningarna ”logistiken är och kommer att vara en stor del i sjukhusets arbete för att minska våra utsläpp”, säger Jens Dahlsköld, miljöhandläggare på Karolinska.

Inom vården används stora mängder engångsmaterial och skyddskläder som behövs för att säkerställa hygienkraven. Under coronapandemin blev det brist på skyddsmaterial. Regionen upprättade då Command center som hade till syfte att köpa in utrustning till akutsjukhus och andra vårdgivare. Det var i samband med detta arbete som idén med cirkulära skyddsförkläden kom till.

Med ett cirkulärt flöde menas att man får tillbaka en likadan produkt som man slängt. I det här fallet tvättas använda förkläden, smälts ner och blir till nya. Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är en av tre vårdenheter som nu deltar i Region Stockholms pilotstudie med cirkulär återvinning av skyddsförkläden. Jens Dahlsköld och Ewa Frank arbetar som miljöhandläggare och leder projektet på Karolinska.

- Ett kilo producerat förkläde av olja ger sex kilo CO2 medan ett kilo cirkulärt producerat förkläde ger ett kilo CO2. Skyddsförklädena tillverkas dessutom i Sverige vilket innebär kortare transporter och att vi minskar beroendet av utländska produkter, vilket är fördelaktigt om det blir materialbrist igen, säger Jens.

Just nu är det två barnavdelningar som deltar i piloten. Coors personal på Servicelogistik levererar förklädena till avdelningarna där man nu plockat bort ordinarie engångsförkläden och ersatt helt med cirkulära skyddsförkläden. 

- Förklädena och säckarna som de slängs i har en viss färg för att separeras från det ordinarie flödet. På barnavdelningarna har vi inga andra produkter i samma färg, berättar Jens.

På avfallscentralen komprimeras säckarna med använda förkläden och hämtas sedan av leverantören för att transporteras tillbaka till fabriken och bli nya förkläden.

Hur har projektet gått hittills?

- Vi startade pilotprojektet vid midsommar och än så länge har vi bara fått positiv feedback. Verksamheten tycker att det är bra kvalitet på förklädena och fler avdelningar har visat intresse att delta i projektet, säger Ewa.

Vad är nästa steg?

- Nästa steg blir att testa förklädena i fler verksamheter och framöver skulle även vilja ha fler typer av engångsmaterial i cirkulära flöden. Plasthandskar är ett exempel på produkter som vi förbrukar stora mängder av, avslutar Ewa.

 

Publicerad: 2022-10-18